22 nov 2010
El fenomen dels videotutorials
EL CONTEXT.
En els últims deu anys la tecnologia ha evolucionat dràsticament, ja que han estat el que major números de descobriments i avanços tecnològics han donat a la història de la humanitat. També cal destacar la facilitat i la rapidesa amb el que aquests canvis han estat assimilats per la societat, que va començar a acostumar-se a ells com una cosa natural i casi quotidià. Tanmateix, El ritme frenètic de la vida actual ens obliga a enfrontar-nos a ells d’una altra manera. Encara que no ens adonem compte, la mena de societat que ens envolta, ens obliga a realitzar totes les nostres tasques diàries amb una velocitat àgil i eficaç. Constantment, els objectes quotidians s’innoven es reinventen o es substitueixen i ens donem compte de que tant a la feina com a la nostra vida social ens exigeixen una sèrie de tasques que no ens han ensenyat mai ni en l’escola, ni els nostres pares ni en els manuals d’instruccions. Per totes aquestes tasques imprescindibles en algun moment de la nostra vida, tant si volem fer un pastis d’aniversari, com volem construir la nostra pàgina web personal o volem impressionar als nostres amics amb un maquillatge de hollywood ens podem dirigir als videotutorials.
Generalment, els videotutorials estan realitzats per aficionats amb bona voluntat i sense ànima de lucre que a partir de la seva càmera web o qualsevol altre dispositiu de gravació, ens mostra visualment com es realitza una tasca determinada. Degut a l’àmplia xarxa que ofereix internet, la producció de vídeo per la web es popular gracies a serveis que fan possible la distribució de vídeo com és Youtube, Vimeo, Blip i altres opcions que d’aquesta forma es difon per tot el món.
Entenem aquest fenomen nou com una manca de temps en les nostres vides quotidianes i també en l’urgència de la necessitat. Ja que s’ha convertit en una alternativa força practica tenint en compte que tothom té internet per poder consultar-hi, no cal matricular-se en cap acadèmia, no cal moure’s de casa, no cal llegir-se cap instruccions, és ràpid i eficaç, és humà i directe, i a més a més, hi ha una amplia oferta per a escollir.
LES ESCOLES VIRTUALS.
No obstant això, la eficiència d’aquest mètode d’aprenentatge a inspirat a alguns professionals a crear escoles virtuals, ja que és una bona manera de oferir ensenyança sense fronteres. Un exemple popular ha estat el portal lynda.com fundada per una professora de software, que aprofitant l’evolució vertiginosa dels softwares de les plataformes PC o Mac i amb la gran demanda de professionals i aficionats en recórrer aquests softwares per les seves vides laborals o personals, imparteix classes virtuals de pagament.
THE LYNDA.COM STORY
http://www.lynda.com
EL VIDEO VIRAL.
Però, els videotutorials, no només han envaït el terreny de les tasques laborals, sinó que la gran part d'aquests tracten de tasques de les nostres vides quotidianes. Aquest és el cas del portal www.isasaweis.com, una noia apassionada per la moda, la bellesa, la cuina i la salut, i que dona consells i trucs virtualment.
ISASAWEIS
http://www.isasaweis.com/
Entenem que aquesta majoria absoluta en els tutorials amateus envers els professionals es degut a la gran preferència dels usuaris d'internet pels serveis gratuïts. Internet s'ha convertit en una comunitat que compleix les idees comunistes. Potser no en la gran part del seu sentit, pero si en el fet de compartir-ho tot amb altres individus sense cap mena de remuneració directe. És aixi com tota mena de videotutorials dedicats a qualsevol àmbit o necessitat per a qualsevol persona es pot trobar per Internet.
El fenomen dels videotutorials és el primer pas de la construcció del futur de l’educació que consistirà en les aules virtuals. On aprofitant l’acceleració del desenvolupament d’Internet es podrà orienta cap a l’educació, l’escola, l’aprenentatge i la diversificació a la llar de cada persona.
Aqui podràs veure com aquest mestre de la cuina pela un ou dur en 10 segons, sense que es trenqui ni li quedi cascaretes per tots els costats. Un geni.
Moltes vegades pot resultar útil tallar una ampolla de vidre, i sona molt complicat. Aquí teniu un video mostrant com fer-ho utilitzant elements bàsics que tothom té a casa:
- Una ampolla
- Fil
- Alcohol
- Foc
- Aigua freda
- I paper de llimar
A continuació, veiem com podem que un bebé deixi de plorar. Segons el video el soroll de l'aigua li porta récords.
FES-HO TÚ MATEIX.
Hi ha un proverbi xinés que diu: “Abans de donar-te peix, t’ensenyaré a pescar”. El "fes-ho tú mateix" abreviat com HTM (hazlo tú mismo) o DIY (Do it yourself) és una pràctica de fabricació o reparació de coses per un mateix, de la forma que s'estalvia diners, s'entreté i s'apren al mateix moment. És una forma de autoproduïr sense la voluntat d'una altra persona i dit d'un altre manera també es pot entendre com a ser autosuficient.
Aquesta ética que s'associa com a protesta del capitalisme, s'ha desenvolupat amb gran éxit amb l'existencia del Internet. Hi ha molts exemples del ús d'aquesta filosofia. La primera potser les reparacions que sol fer l'amo de casa, sense la necesitat d'haver de recòrrer a professionals com fontaners, electricistes, etc. Encara que el DIY promociona un concepte d'autogestió, també s'utilitza com a estrategia de márketing. El fet de fer-ho un mateix, també implica gastos econòmics. Aquest márketing s'ha utilitzat molt en el àmbit del bricolatge, les manualitats, etc, però un dels exemples claus d'aquesta manera de vendre's és la empresa sueca Ikea. La segona multinacional del món pretèn amb aquesta filosofia atraure el mercat, tant per tant, estem en una societat on les idees alternatives funcionen millor.
HOW TO.
Si busquessim pel Google amb la paraula "How to" Google ens sugerirà una llista molt completa de manuals de tarees. Són generalment creats per ajudar a persones novels en un problema. Generalment hi han dues posicions: l'actiu i el passiu. L'actiu sol ser la persona que participa en aquest tipus de foro o que penja videotutorials. El passiu és el consultor que mai a intervingut en l'activitat, pero al ser accessible per a tothom, hi pot consultar.
Personalment crec que l'Internet ha aconseguit una petita porció de les idees bàsiques de Karl Max, Che Guevara, Maozedong o altres ideolegs que buscaven sistemes alternatives al capitalisme. En aquest triomf dels videos gratuïts envers en els videos de pagament, hem aconseguit demostra que malgrat els nostres instints egocéntrics, un altre món és possible. Tot i que alguns temes com la pirateria que són perseguits per la lley, l'Internet seguirà lluitant pel individu i pel bé comú.
Ara que ve el nadal, us deixo un videotutorial de com realitzar un arbre de nadal amb origami. Bones festes!
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
Post is very much informative and content is so much convincing that I look for more in the future.
ResponderEliminartraining for devOps is very helpful in the current market trend.